Hoppa till sidans innehåll

Hitta till orienteringstävlingar :-)


Vem arrangerar?

Tävlingar arrangeras av orienteringsklubbarna på olika ställen varje år. För att hitta till tävlingarna behöver man läsa de tävlingsinbjudningar som finns på klubbarnas hemsidor eller på www.eventor.orientering.se .

Vägvisning och tävlingscentrum = TC:

På tävlingsinbjudan står varifrån man har vägvisning till tävlingen. Vägvisning kan vara skyltar och/eller orienteringsskärmar. Vägvisningen leder till parkeringen, varifrån man sedan får gå den sista biten till TC (=Tävlings-Centrum). Tävlingscentrum är en tillfällig arena som arrangören har byggt upp med all den service som behövs för en tävling. Där finns mål, resultatlista, kiosk, barnpassning, dusch och toaletter. Ofta finns det också någon försäljare av orienteringsprylar på plats (endast stora tävlingar). De tävlande brukar samlas under sina klubbvimplar längs med målfållan för att kunna heja på sina klubbkamrater.

Vilken bana?

Om man springer i tävlingsklasserna behöver man anmäla sig i förväg, men man kan också köpa en s.k. öppen bana på plats. Öppna banor finns i olika längder och svårighetsgrader (Ö1-Ö8). Unga nybörjare kan anmäla sig i Inskolningsklass eller U1 och U2. Motsvarande nybörjarklasser finns oftast i öppna banor också för ”vuxna” nybörjare.

Pinne:

Alla springer med en elektronisk ”pinne” eller ”bricka” som man ”stämplar” med vid kontrollerna. De innehåller ett datachip som registrerar tid och kontrollnummer. En sådan pinne/bricka kan man hyra på tävlingen. Det finns ibland också att låna av klubben tills man väljer att köpa en egen. Den vanligaste typen av ”pinne” tömmer man på gammal information vid enheter som står längs vägen till eller vid startplatsen. Viktigt att man tömmer och checkar enheten för att registreringen ska bli rätt. Annars ligger föregående tävlingar kvar i enheten och man riskerar att få ogiltig stämpling. Starten ligger vanligtvis en bit från TC. Är det långt dit, finns det även toaletter nära startplatsen.

Start i Tävlingsklass:

Eftersom man skall lösa orienteringsproblemen på egen hand, startar man också en och en i varje klass med några minuters mellanrum . För att det skall fungera vid en tävling, har man en startsluss, där löparna går in tre minuter före sin start. Där finns det 3 st fållor som man ska passera med en minuts mellanrum. Minuttiden brukar indikeras av startklockan med pip-ljud. När ens starttid visas på det som kallas ”Gåfram-tid”, går man in i sin fålla, där man prickas av. Efter en minut får man gå fram ett steg, där man får ta sin kontrollbeskrivning = definition. På den står fakta om de kontrollpunkter man skall passera längs banan. Efter ytterligare en minut går man fram till startpositionen där kartorna finns. Ungdomarna får titta på sin karta i förväg (sista minuten innan start, gäller ungdomar upp t o m 16 år), medan övriga måste vänta på startklockans sista pip. Vid sista fållan startar man när sista minuttiden piper för start och ens starttid faller ut.

Start i Öppna klasser, Inskolning och U1 och U2:

De som springer öppna banor behöver inte gå igenom startslussen. De får starta när de vill och har en egen fålla där de prickas av, får sin kontrollbeskrivning = definition och sin karta. Deras tävlingstid startar när de stämplar i den speciella startenheten = startstämpling. Här startar man alltså inte på en fast tid utan via startstämplingen. Kontrollbeskrivningen, som ibland är tryckt på kartan, innehåller information om banan och kontrollerna. Beskrivningen visar var kontrollen sitter och består av tecken och symboler för att kunna förstås över hela världen. Eftersom kontrollbeskrivningen trycks med bara en färg, så är en del symboler annorlunda jämfört med karttecknen (t.ex. symbolen för sten). För inskolningsklasser så finns det oftast skuggningskartor ifall man vill skugga en nybörjare runt banan. Ibland är skuggningskartor tryckta i svart-vitt.

Startpunkten, för alla klasser:

Kartans startpunkt (triangeln) kan ligga en bit ifrån själva startplatsen. Vägen dit är då snitslad och/eller en skylt med avståndet från startplatsen till startpunkten.

Hur springer man en bana?

Man skall passera banans kontroller i nummerordning och stämpla vid varje kontroll. De enskilda kontrollerna har dessutom ett eget nummer = kodsiffra, där man kan kontrollera att man hamnat rätt. Man jämför då numret som står på definitionen mot den som står på kontrollen. Om kontrollens elektroniska enhet av någon anledning inte fungerar, kan man göra en reservstämpling med den gamla typen av nålstämpel, som också sitter vid kontrollen (inte alltid det finns en nålstämpel). Att springa orientering handlar inte bara om att hitta till kontrollerna. Det gäller också att välja den smartaste vägen dit. Ibland kan det löna sig att springa en längre omväg, ifall den kortaste vägen verkar besvärlig. Den sista kontrollen sitter nära målet och det är oftast snitslat in till målfållan. Vid mållinjen måste man också stämpla vid målenheten = målstämpla, för att stoppa tidtagningen (det brukar finnas en par stycken vid mållinjen ifall det blir spurtstrid mellan löpare så flera kan stämpla samtidigt. Efter målgången läser man av brickan i en enhet så man får en utskrift med sträcktider och totaltid för banan. Arrangören vill dessutom hålla reda på att alla tävlande kommit i mål.

Att tänka på:

Samåka gärna med någon annan klubbmedlem på de första tävlingarna så att man får lite extra stöd. Duschen brukar oftast vara tempererad och utomhus. Damerna duschar gemensamt och herrarna gemensamt. Det finns 5 stycken tävlingsformer = lång, medel, sprint, natt och stafett. Även MTBO (cykel) och SkidO (skidor). I Ångermanland, som är vårt distrikt brukar det vara ca 10 tävlingar på ett år varav 5 är DM status. Stora klubbar i distriktet är Öviksklubbarna; OK Nolaskogsarna och Skogslöparna samt Härnösands OK. Vi brukar även åka på Medelpads tävlingar och då blir det mer åt Sundsvallshållet där vi har bl.a. Sundsvalls OK som är en stor klubb.

LYCKA till med dina tävlingar och fråga oss gärna ifall du har funderingar :-)

oknipan

Snabblänkar

Eventor

Hans-Åkes OL-Snacks

Sponsorer

ADR Konsult

Postadress:
OK Nipan
Storgatan 102
88140 Sollefteå

Besöksadress:
Storgatan 102
88140 Sollefteå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info