Hoppa till sidans innehåll

Rapport från NM skogen

30 JUL 2015 07:16
En regnig lördag för någon vecka sedan sprang jag (en av tävlingsledarna) en av elitbanorna som ska användas vid medeldistansen på Norrlandsmästerskapen. Det blev en härligt men tuff tur i den underbara terrängen vid Holmsbergets sydsluttning.
  • Skapad: 30 JUL 2015 07:16

Terrängen i Ångermanland varierar från kustens småskurna och havsnära terräng till inlandets mjuka och detaljfattiga berg. Området där medel och långdistansen går har det bästa av de båda världarna. Vissa delar av sluttningarna är väldigt småskuren med mycket hällmark och vitmossa, medan andra delar är gammal väl underhållen storskog. Nästan överallt är terrängen lättframkomligt med låg undervegetation och endast ett fåtal nya och äldre hyggen. På många områden speciellt i övergången mellan brant och flack terräng är hällarna endast täckta med ett tunt lager med vitmossa och här är det inget som stoppar fri fart. Men det är svårt, bitvis mycket svår orientering där det verkligen gäller att ha koll på var man är på kartan. Det kan bli ödestiget om man tappar bort sig och det kan då ta en bra stund innan man kan läsa in sig igen. 

terräng

Bild från Google maps där man ser att större delen av området består av vitmossa.


Banläggarna Hans-Åke Öström och Göran Hällström har fångat medeldistansens karaktär bra i banan. Inledningen av banan som jag springer går på skrå och jag följer en gammal drivningsväg. Kontrollen är hyfsat enkel och det blir en bra start. Därefter följer ett antal kontroller där man sick-sackar upp och ner på sluttningen. Varje kontroll kräver noggrann kartläsning men känslan är att kartan stämmer bra med verkligheten vilket skapar trygghet i orienteringen. Vid flera tillfällen har man en fantastik utsikt över Ångermanälvens dalgång trots att regnmolnen hänger tunga i skyn. Orienteringen går bra och kontrollerna sitter där jag förväntar mig. Det är några kluriga vägval där man måste bestämma sig för om man ska ta kontrollen uppifrån eller springa lite runt och ta den på skrå. Normalt är ju det första att föredra och jag försöker konsekvent hålla mig till denna regel. Även om banan hela tiden går upp och ner efter bergskanten så är inte någon av stigningarna extremt tuff. Överlag tar man inte mer än 20-40 meter i höjd per gång vilket gör att man orkar springa hela tiden även om jag inte är så vältränad.

IMG_20150718_144422

Men till slut tar ändå orken slut och i slutet av banan är det några riktigt svåra kontroller där jag tyvärr tappar kontakten med kartan och bommar några minuter, attans. Att läsa in sig på sluttningen var väldigt svårt så jag bestämde mig snabbt att ta mig ut till en mindre stig för att läsa in mig och därifrån fick jag kontrollen i stort sett direkt.

Känslan efter målgång är en stor stolthet över att vi i klubben har tillgång till en karta med så bra kvalitet och med högt orienteringsvärde. Kartritaren Nils-Göran Olsson har tillsammans med Hans-Åke Öström producerat en mycket fin orienteringskarta som banläggarna har nyttjat på ett mycket bra sätt och fått fina och utslagsgivande banor. Det gäller att ha fullt fokus och 100% kartkontakt under hela banan från startpunkt till sista kontrollen.

Välkomna till Sollefteå och Norrlandsmästerskapen 2015.

Skribent: Fredrik Larsson
E-post: This is a mailto link

oknipan

Snabblänkar

Eventor

Hans-Åkes OL-Snacks

Sponsorer

ADR Konsult

Postadress:
OK Nipan
Storgatan 102
88140 Sollefteå

Besöksadress:
Storgatan 102
88140 Sollefteå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info